7 nie tęsknią ?
Re: 7 nie tęsknią ?
Dobra, dobra szerz swoje poglądy gdzie indziej bo tutaj i tak cie nikt nie slucha.
tak warto przezywac smutne rzeczy to takie fajne!
tak warto przezywac smutne rzeczy to takie fajne!
- chottomatte
- Enneatyp: Entuzjasta
- Kontakt:
Spróbuj przeżyć uczucie śmierci I nie chodzi mi o uczucie "bliskie śmierci" ;P Siódemki też potrafią i odczuwają wiele emocji, te negatywne również. Tyle, że osobiście nie widzę sensu w celebrowaniu negatywnych emocji, w tym również tęsknoty. Co mi da siedzenie i godzinami wspominanie kogoś? Wolę do niego zadzwonić, spotkać się albo zupełnie odskoczyć od myśli i pójść sobie na łyżwyFillerr pisze:A tęsknota, tak jak i wiele innych uczóć, są czymś, co należy przeżyc aby poznać, niekoniecznie zrozumieć. Są to pewne wartości.
Wszystkiego? A kiedy zamierzasz kogoś zabić, złamać sobie nogę albo komuś nos?Fillerr pisze:według mnie człowiek powinien w życiu wszystkiego spróbować
nie przeszkadzaj mi, bo tańczę
Nie zdajesz sobie sprawy jakie to piękne!chottomatte pisze: Tyle, że osobiście nie widzę sensu w celebrowaniu negatywnych emocji, w tym również tęsknoty.
- atis
- Enneatyp: Szef
W jaki celu? Co dało ci tęsknienie (konkretne przykłady)? Czy jesteś lepszym człowiekiem, bo tęskniłes? Czy tęsknota motywowała cię do czegokolwiek? Czy coś osiągnęłes dzieki tęsknocie?był okres że jeździłem do niej co dwa tygodnie... a gdy mnie tam nie było, to czysto tęskniłem, i to była tęsknota taka, jaką należy poznać!
xxx xx/xx XXXx
- Wespazjan
Czy 7-ki nie tęsknią? Chyba rzeczywiscie coś w tym jest. Ja jestem siódemką i powiem szczerze, że rzadko tęsknie. Łatwo przystosowuje się do nowego otoczenia, mam wiele zainteresowań, które bardzo mnie pochłaniają więc nie mam zbyt wiele czasu na rozmyślenia o starych dziejach. Oczywiście czasem tęsknię, jak każdy człowiek, ale raczej niezbyt często.
Zauważyłem również pewną zależność w swoim życiu, a mianowicie to, że jeśli obecny okres jest lepszy od tego poprzedniego, to bardzo rzadko wspominamy cokolwiek z tego poprzedniego. W moim życiu zazwyczaj następny okres był lepszy niż poprzedni, tak więc mocno nie myślałem o przeszłości.
Czy to dobrze czy źle że rzadko tęsknimy ? Oczywiście ktoś mógłby powiedzieć, że jesteśmy nieczuli. Jednak to "niestęsknienie" ma również pozytywne strony np. łatwo odcinamy się i zamykamy pewne życiowe sprawy, które powinniśmy pozamykać, a nie rozpamietywać. Nie blokujemy się kłopotami z przeszłości.
Pozdrawiam Uczestniczki i Uczestników Forum.
Zauważyłem również pewną zależność w swoim życiu, a mianowicie to, że jeśli obecny okres jest lepszy od tego poprzedniego, to bardzo rzadko wspominamy cokolwiek z tego poprzedniego. W moim życiu zazwyczaj następny okres był lepszy niż poprzedni, tak więc mocno nie myślałem o przeszłości.
Czy to dobrze czy źle że rzadko tęsknimy ? Oczywiście ktoś mógłby powiedzieć, że jesteśmy nieczuli. Jednak to "niestęsknienie" ma również pozytywne strony np. łatwo odcinamy się i zamykamy pewne życiowe sprawy, które powinniśmy pozamykać, a nie rozpamietywać. Nie blokujemy się kłopotami z przeszłości.
Pozdrawiam Uczestniczki i Uczestników Forum.
Jak dla mnie myśl dnia:)inezkaa3 pisze:Siódemi tęsknią. Ale nie za czymś przeszłym, ale za czymś przyszłym
prawda. przeczytałam swój wcześniejszy post w tym temacie. 100% zgodności.
mam wrażenie, że 7 b łatwo potrafią zrozumieć, że już coś mają za sobą, że coś odeszło..i raczej nie chcą tego z powrotem. muszą mieć po prostu świadomość, że czeka ich nowe.
znowu będzie się działo~
mam wrażenie, że 7 b łatwo potrafią zrozumieć, że już coś mają za sobą, że coś odeszło..i raczej nie chcą tego z powrotem. muszą mieć po prostu świadomość, że czeka ich nowe.
znowu będzie się działo~
'what would u do, if u see spaceships over Glasgow.?'
- chottomatte
- Kontakt:
Mnie to irytuje. Wybija z rytmu, nie pozwala cieszyć się tym co jest. I przypomina o jakimś mniejszym lub większym uzależnieniu od kogoś/czegoś. To ograniczające, dlatego nie lubię tęsknić, choć czasem mi się zdarza.Helios pisze:Nie zdajesz sobie sprawy jakie to piękne!chottomatte pisze: Tyle, że osobiście nie widzę sensu w celebrowaniu negatywnych emocji, w tym również tęsknoty.
nie przeszkadzaj mi, bo tańczę
- chottomatte
- Kontakt:
Nie wiem, jak u reszty, ale ja... Ja odczuwam większość uczuć, ale tęskniłam do tej pory jeden raz. I to nie za byle kim, ale właśnie tatą (wstyd się przyznać xD). Jednak wydaje mi się, że siódemki się z tęsknotą nie obnoszą. Odczuwają ją, na pewno, jak każdy, bo to przecież ludzkie uczucie, ale to dla nich taka pchła. Po chwili jej nie ma.
Z tego co widzą na własnym przykładzie... Tak, że widzą to inni to przeżywam tylko 'fajne' uczucia. Ale jeżeli idzie już o ten cięższy kaliber: smutek, rozgoryczenie, tęsknota, itp. to tylko i wyłączenie w zaciszu pokoju. Albo upycham gdzieś po kątach i niech się nie pokazują. Bo po co się nad nimi rozpływać? I wydaje mi się, że tak myśli większość siódemek. W końcu to entuzjaści.
A to, że część z nas nie czuła tęsknoty nie znaczy, że są ubożsi w doznaniach czy czymkolwiek. Nadrabiają to, na pewno, czymś innym. A psychoterapeuci nie są źli. Zawód jak każdy inny ;)
Z tego co widzą na własnym przykładzie... Tak, że widzą to inni to przeżywam tylko 'fajne' uczucia. Ale jeżeli idzie już o ten cięższy kaliber: smutek, rozgoryczenie, tęsknota, itp. to tylko i wyłączenie w zaciszu pokoju. Albo upycham gdzieś po kątach i niech się nie pokazują. Bo po co się nad nimi rozpływać? I wydaje mi się, że tak myśli większość siódemek. W końcu to entuzjaści.
A to, że część z nas nie czuła tęsknoty nie znaczy, że są ubożsi w doznaniach czy czymkolwiek. Nadrabiają to, na pewno, czymś innym. A psychoterapeuci nie są źli. Zawód jak każdy inny ;)
7w8
Marsz się przywitać na forum!
-
Tęsknimy ale tylko jak zależy nam na czymś, na kimś.Fillerr pisze:skoro 7 nie tęsknią, to tak naprawde (bez obrazy) wydaje mi się się jesteście biedniejsi... tęsknota to też uczucie, i to takie które trzeba poczuć, aby zrozumieć ile ktoś jest dla was wart!
czysta 7.