Czy można się Wami opiekować?
Czy można się Wami opiekować?
Witajcie, drogie Ósemki. Mam pytanko. W Waszym opisie stoi "umiej zadbać o siebie i o mnie". Czy to jest tak, że pomimo Waszej silnej (tak mi się wydaje) osobowości, chcecie mieć w partnerze oparcie i świadomość, że kiedy Wy już nie będziecie dawał rady, to on/ona się Wami zaopiekuje i pomoże w Waszych sprawach? Czy są jakieś konkretne typy sytuacji, kiedy przyjmujecie opiekę bez sprzeciwu? Czy też zawsze to Wy chcecie być tą silną, dominującą stroną?
4w5 - ostro pracuje nad sobą.
jesli się kogoś kocha to skorupka odpada tylko troszkę :p ale właściwie chodzi o to, ze partner ósemki, to nie ma być płączliwa sierota (bo to denerwujące) ani nadopiekuńcza dwójka (bo to tez denerwujace), tylko ktoś równie silny, kto będzie wspieprał ósemkę, i kto pozwoli się jej wspierać
ale gdybym złamała nogę, to opieka jest jak najbardziej wskazana, wiesz, kawa, ciacho i pilot od tv
ale gdybym złamała nogę, to opieka jest jak najbardziej wskazana, wiesz, kawa, ciacho i pilot od tv
- Słomkowy_Kapelusz
- Kontakt:
-
- Słomkowy_Kapelusz
- Kontakt:
jak trzy lata temu byłam ciężko chora i musiałam dać się sobą zaopiekować, to przyznam, że faktycznie - dosyć ciężko psychicznie tą zależność znosiłam... dziwny stan ;p
generalnie nie znam czegoś takiego - jak jestem chora i nie wstaje z łóżka żeby sobie coś zrobić do jedzenia to nie jem, bo nawet nie wpadnie mi do głowy żeby zadzwonić do przyjaciółki, żeby mi pomogła :]
z drugiej stron pewnie jakbym kogos zdolnego do pomocy miała pod ręką - nie zawahałabym się go użyć;)
EDIT
hehe - wiem - to "użyć" zabrzmiało strasznie to tylko drobna prowokacja;D
generalnie nie znam czegoś takiego - jak jestem chora i nie wstaje z łóżka żeby sobie coś zrobić do jedzenia to nie jem, bo nawet nie wpadnie mi do głowy żeby zadzwonić do przyjaciółki, żeby mi pomogła :]
z drugiej stron pewnie jakbym kogos zdolnego do pomocy miała pod ręką - nie zawahałabym się go użyć;)
EDIT
hehe - wiem - to "użyć" zabrzmiało strasznie to tylko drobna prowokacja;D
"Ty nie jesteś kobietą, jesteś wiedźmą. A wiedźma to wiedźma - nie ma dobra, czy zła"
Chaos i zniszczenie by ENTp
prowokacja...uzywac nalezy...ale prosic...? chyba sie nie godzi... ja choruje raz na dwa lata i jeszcze nie zdarzylo mi sie miec L4 chociaz mnie zmuszano....(mowie o pracodawcach), padam, zdycham ale daje rade...umre pewnie 5 lat wczesniej niz powinienem ale who cares?...not even me...
8w7, INTJ 'inventor'
Hej;)
Bo MBTI i enneagram, mimo że teoretycznie oba badają osobowość - każdy z nich inny poziom / wymiar i są od siebie niezależne.
Wydaje mi się, że MBTI mówi jak postrzegamy rzeczywistość, o naszej percepcji, stylu podejmowania decyzji, preferencjach poznawczych etc. a enneagram nadaje niejako "ton" , mówi o konkrentych stylach zachowania, które mogą mieć różne przyczyny (te przyczyny to MBTI plus doświadczenie, nawyki, wyuczone zachowania).
To na razie takie glosne myslenie u mnie :]
Wiecie, ja jestem INTP (chociaz w tescie introwersje z ekstrawersja mam po polowie - to moją naturą jest introwersja)- na pewno wsrod 5 tez INTP się zdarza - nie widze problemu:)
Bo MBTI i enneagram, mimo że teoretycznie oba badają osobowość - każdy z nich inny poziom / wymiar i są od siebie niezależne.
Wydaje mi się, że MBTI mówi jak postrzegamy rzeczywistość, o naszej percepcji, stylu podejmowania decyzji, preferencjach poznawczych etc. a enneagram nadaje niejako "ton" , mówi o konkrentych stylach zachowania, które mogą mieć różne przyczyny (te przyczyny to MBTI plus doświadczenie, nawyki, wyuczone zachowania).
To na razie takie glosne myslenie u mnie :]
Wiecie, ja jestem INTP (chociaz w tescie introwersje z ekstrawersja mam po polowie - to moją naturą jest introwersja)- na pewno wsrod 5 tez INTP się zdarza - nie widze problemu:)
"Ty nie jesteś kobietą, jesteś wiedźmą. A wiedźma to wiedźma - nie ma dobra, czy zła"
- panna małgorzata
Wspierać, wspierać, ale nigdy nie osaczać, przesłodzenie, nadopiekuńczość i każda możliwa forma nachalności to to, od czego uciekam jak najdalej.
8 w 7
...:::Miss Independent, Miss Self-Sufficient, Miss Keep-Your-Distance, Miss Unafraid, Miss Out-Of-My-Way, Miss Play-It-Smart, Little Miss Apprehensive:::...
...:::Miss Independent, Miss Self-Sufficient, Miss Keep-Your-Distance, Miss Unafraid, Miss Out-Of-My-Way, Miss Play-It-Smart, Little Miss Apprehensive:::...