Ciekawe pytania które chyba nie był rozważone w głębi na forum!
Fuck_nihilism pisze: ↑czwartek, 26 sierpnia 2021, 10:52
Dzień dobry! Ponieważ usunięto moje konto
Generalnie konta nie są likwidowane, wręcz admin wzbraniał się od usuwania kont na żądanie & prawie nigdy nie usuwał postów mimo usunięcia konta. Jak się wcześniej nazywałeś?
Natomiast poniżej, testy nie są wykładnią ani typu ani zdrowia:
Skoro każdy typ z założenia za bardzo skupia się na pewnym wycinku rzeczywistości, a z kolei inny zaniedbuje to czy po tych wszystkich latach rozwoju kiedy jesteśmy bądź będziemy zdrowsi psychicznie i wykonamy test, to nie powinniśmy przypadkiem mieć problemów z wyborem odpowiedzi i wykonaniem testu?
Od innej strony, osoby z głębokimi problemami osobowości prawdopodobnie zidentifikuja się jako błędny typ.
Fakt, że pewne wady/zachowania zostały zniwelowane/zbalansowane, nie znaczy, że pewne usposobienia odeszły w niebyt. Przy rozwiązywaniu pytań powinno się brać pod uwagę ogół jestestwa a nie np ostatni miesiąc czy tydzień.
No i przy okazji pytanie nr dwa, choć pokrewne: czy w takim razie osoba o niemal idealnym zdrowiu psychicznym (zakładając że taki stan jest osiągalny) powinna mieć bardzo duży problem z określeniem typu? Wyobrażam sobie, że taka osoba, ma jakby z każdego typu po równo.
Co na to powiecie?
Wg mnie, a także jakiejś tam Enneagramowej teorii, jesteśmy wszystkimi typami jednocześnie z mocnym odchyleniem w jeden typ. Np w książce
Nagoska "Discovering Jesus Through the Enneagram" autor odnosi każdy typ Enneagramu do Jezusa i stwierdza, że Jezus był uosobnieniem wszystkich typów jednocześnie jako człowiek bez wad czy ułomności. Z książek które znam niewielu innych autorów mówi o typ jaki jest ostateczny cel rozwoju w Enneagramie "poza" swój własny typ, czyli np kultywowanie cech od innych typów.
Moje osobiste zdanie jest takie, że zwykły śmiertelnik nigdy nie osiągnie pełnej równowagi "bycia" wszystkimi typami jednocześnie. Wydaje mi się, że taka osoba może i byłaby w doskonałym zdrowiu psychologicznym ale za cenę bycia nudnym