gazeta.pl - Enneagram, test
- Moonlight_Sonata
- Enneatyp: Obserwator
Re: gazeta.pl - Enneagram, test
Epikurejczyk (7)
Źródło: Viversum
08.11.2010 , aktualizacja: 02.12.2010 14:29
A A A Drukuj
Kolejnym typem zmagającym się z namiętnością w postaci lęku jest epikurejczyk. Będąc wiecznym nastolatkiem, przywodzącym na myśl postać Piotrusia Pana, radzi sobie z lękiem poprzez czerpanie z życia pełnymi garściami.
Jest skoncentrowany na chwili obecnej, na jej pełnym przeżywaniu opiera realizację swoich potrzeb w myśl sentencji: żyj chwilą. Jako osoba towarzyska, skłonna do czerpania radości z życia i aktywna jest postrzegany bardzo pozytywnie. W relacjach zawodowych uważany jest za osobę czerpiącą radość z wykonywanej pracy, ale nie będącą pracoholikiem. Potrafi doskonale pogodzić realizację własnych pasji z koniecznością spełniania nie zawsze sprawiających radość obowiązków.
Zaburzony epikurejczyk ma skłonności do ulegania destrukcyjnym rozrywkom, nałogom oraz ryzykownym zachowaniom. Często także w imię dobrej zabawy i egoistycznego zaspokajania własnych potrzeb zaniedbuje podstawowe obowiązki wobec najbliższych. Postrzegany jest wówczas jako człowiek niepoważny, nieodpowiedzialny oraz lekceważący otoczenie i panujące w nim zasady, których zdaje się nie zauważać.
Dojrzały epikurejczyk jest osobą ceniącą rozrywkę na wysokim poziomie, oddającą się z wielką pasja i pełnym zaangażowaniem pracy na rzecz innych, o ile w jej efekcie wszyscy będą zadowoleni z rezultatów wspólnego działania. Często bywa liderem i dobrym duchem wszelkich przedsięwzięć, w których bierze udział. Jest wrażliwy na potrzeby innych, potrafi okazać akceptację dla odmiennych poglądów i postaw. Jest świetnym organizatorem, duszą towarzystwa, inspiratorem i realizatorem wszelkich działań - także tych twórczych. Bywa człowiekiem obdarzonym szczodrze zarówno zmysłem praktycznym jak i wrażliwością na piękno.
Epikurejczyk w sytuacji kryzysowej broni się poprzez przejęcie cech perfekcjonisty. Przez perfekcyjne i metodyczne działanie stara się nadrobić to, co stracił z powodu beztroskiego podejścia do zaistniałych wcześniej problemów.
W punkcie relaksu epikurejczyk przyjmuje cechy obserwatora. Gdy okoliczności sprzyjają wyciszeniu, a świat nie podsuwa żadnych interesujących rozrywek, znajduje sposobność aby dokonać podsumowań obserwacji, wrażeń i doświadczeń a w konsekwencji skupić się nad wynikającymi z tych podsumowań refleksjami.
Wiążąc się z epikurejczykiem - na dobre i na złe - możesz się spodziewać głownie tego dobrego i to w dużej ilości. Nie dziw się jeśli zobaczysz go, ciągnącego przez zaspy sanie z dwójką uradowanych dzieci i taszczonym pod pachą opadłym z sił psem, który jeszcze godzinę temu ciągnął te sanie - przecież to sprawia tyle radości!
Mind.
a beautiful servant,
a dangerous master.
a beautiful servant,
a dangerous master.
-
- Enneatyp: Obserwator
Mi wychodzi 6...
-
Re: Odp: gazeta.pl - Enneagram, test
A mi wychodzi 8 

Mi wyszło 4, ale takie testy, gdzie w każdym pytaniu trzeba zaznaczyć coś z dwóch (nie ma opcji "żadne" albo "po środku" dla pytań, w których żadna odpowiedź nie pasuje, ew. większej ilości wariantów, z których każdy może wybrać coś dla siebie), można o kant tyłka potłuc. Z pełnym przekonaniem odpowiedziałem może na 1/4 pytań.
- chottomatte
- Enneatyp: Entuzjasta
- Kontakt:
Mam wrażenie, że test jest nastawiony na 2 typy: 8 i 9
Byłam przekonana, że wyjdzie mi mediator, ale nie, siedem.
Morbus, co za metamorfoza, nawet nie przywitałeś się w naszym dziale

Morbus, co za metamorfoza, nawet nie przywitałeś się w naszym dziale

nie przeszkadzaj mi, bo tańczę
- czerwony kapturek
Twój wynik:
Wykonawca (3)
Prawdziwe uznanie wynika z tego nie jaki jesteś i co mówisz, ale z efektów twojego działania.
Wykonawca (3)
Prawdziwe uznanie wynika z tego nie jaki jesteś i co mówisz, ale z efektów twojego działania.
Każdy czasem traci z oczu siebie samego.
- chokureika
- Moderator
- Enneatyp: Indywidualista
Adwokat diabła (6)
do dupy ten test.
do dupy ten test.
4.5 sx/sp IEI / z uniesień pozostało mi uniesienie brwi, ze wzruszeń - wzruszenie ramion.
Dawca. Poroniony test trochę.
7w6 EIE sx/so
"Piszmy na murach, stropach i rurach
Znakami, których nie da się zmyć
Napisy własne, prywatne hasła
Każdy jest inny - dajcie nam być!"
"Well done is better than well said" Benjamin Franklin
"Piszmy na murach, stropach i rurach
Znakami, których nie da się zmyć
Napisy własne, prywatne hasła
Każdy jest inny - dajcie nam być!"
"Well done is better than well said" Benjamin Franklin
Twój wynik:
Artysta (4)
Test raczej słaby, źle dobrane pytania bez możliwości zaznaczenia neutralnej odpowiedzi.
Artysta (4)
Test raczej słaby, źle dobrane pytania bez możliwości zaznaczenia neutralnej odpowiedzi.
4w5, SEI podtyp IEI, sx/sp

- hippiee
- Enneatyp: Entuzjasta
Trzeci już z kolei test, gdzie wychodzi mi 7. 

7w6, 4 PRO, IEE, sp/so