Według tego testu jestem 4. W ogóle testy na enneagram są moim zdaniem z założenia błędne, bo skoro w enneagramie chodzi o motywację, to czemu w testach nie ma pytań o motywację? Przecież każdy typ może zachowywać się jak chce.
(B) Skłaniam się do bycia cichym i jestem przyzwyczajony do zajmowania się swoimi sprawami. Zwykle nie przyciągam zbyt wiele uwagi otoczenia, nie jest też w moim stylu zaznaczanie swojego autorytetu w jakiś szczególny sposób. Nie czuję się dobrze biorąc się za przewodzenie innym, lub za współzawodnictwo z kimś. Wielu przypuszczalnie powiedziałoby, że jestem rodzajem marzyciela - wiele mojego podekscytowania wydarza się tylko w mojej wyobraźni. Potrafię być całkiem zadowolony bez poczucia, że muszę być aktywny przez cały czas.
Tak bardzo intro(Z) Mam tendencję to bycia opanowanym i logicznym - nie radzę sobie dobrze z uczuciami. Jestem wydajny - wręcz perfekcjonistyczny - oraz preferuję pracę na własny rachunek. Kiedy pojawiają się problemy lub konflikty osobiste, staram się nie wnosić swoich uczuć do sytuacji. Niektórzy mówią, że jestem zbyt chłodny i niezaangażowany, ale nie chcę by reakcje emocjonalne odwracały mi uwagę od tego, co dla mnie naprawdę ważne. Zwykle nie okazuję swojej reakcji, gdy inni próbują "zbliżyć się do mnie".
Z kolei przy drugim pytaniu, bez wahania wybrałam odpowiedź Y(A) Mam tendencje być całkiem niezależnym i asertywnym: zawsze czułem, że życie wychodzi najlepiej gdy ty wychodzisz mu naprzeciw. Ustalam własne cele, angażuję się i sprawiam, by rzeczy się działy. Nie lubię bezczynnego siedzenia - chcę osiągnąć coś wielkiego, pokazać wpływ. Nie szukam specjalnie konfrontacji, ale z drugiej strony nie dam się popychać. Zazwyczaj wiem, czego chcę, i dążę do tego. Pracuję mocno i bawię się mocno.
(B) Skłaniam się do bycia cichym i jestem przyzwyczajony do zajmowania się swoimi sprawami. Zwykle nie przyciągam zbyt wiele uwagi otoczenia, nie jest też w moim stylu zaznaczanie swojego autorytetu w jakiś szczególny sposób. Nie czuję się dobrze biorąc się za przewodzenie innym, lub za współzawodnictwo z kimś. Wielu przypuszczalnie powiedziałoby, że jestem rodzajem marzyciela - wiele mojego podekscytowania wydarza się tylko w mojej wyobraźni. Potrafię być całkiem zadowolony bez poczucia, że muszę być aktywny przez cały czas.